Tentoonstelling 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme

Tentoonstelling De straat op!

De straat op!

In 2019 vierden en en gedenkten we als Aletta Jacobsfonds de strijd voor 100 jaar vrouwenkiesrecht; een mijlpaal! Het Aletta Jacobs Fonds heeft in dat kader een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. De tentoonstelling was een samenwerking van Atria met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Justin Zijlstra (VR-beleving) en trok meer dan 10.000 bezoekers. Een Pop-Up Expo is nog te zien t/m 22 juli 2020 in OBA De Hallen

In de tentoonstelling is het verhaal over de strijd voor het vrouwenkiesrecht verbonden met het activisme van nu. Protest van toen en nu vormt het centrale thema. In een Virtual Reality-beleving (VR) kun je de vrouwenkiesrechtstrijd, de archiefstukken en het verhaal erachter beleven. Je stapt als het ware regelrecht in het verleden en waant je tussen de demonstraties voor het vrouwenkiesrecht. De innovatieve virtuele omgeving draagt bij aan het vertellen van verhalen met nieuwe vormen van storytelling. De VR-beleving brengt de geschiedenis tot leven en inspireert de bezoekers in het heden.

‚ÄčOm een breed en divers publiek te bereiken die anders niet snel in aanraking komt met cultureel erfgoed is een reizende variant van de tentoonstelling gemaakt. De tentoonstelling is compleet met een online wandelkaart voor een stadswandeling in Amsterdam langs plekken uit de periode van de vrouwenkiesrechtsbeweging van 1883-1922. Van de eerste poging van een vrouw op de kieslijst te komen (Aletta Jacobs) tot de daadwerkelijke wijziging van de wet die actief en passief kiesrecht voor alle Nederlandse vrouwen mogelijk maakte.

Sluiten