Lespakket ZMV-Vrouwenbeweging

Lespakket ZMV-Vrouwenbeweging

De lessen van de ZMV-Vrouwenbeweging

Mede dankzij het Aletta Jacobs Fonds heeft Atria i.s.m. F-Site, educatieplatform over vrouwen uit de geschiedenis De lessen van de ZMV-Vrouwenbeweging kunnen ontwikkelen. Het onderwijsprogramma bestaat uit vier kennisclips en bijbehorende lespakketten over de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen Vrouwenbeweging in Nederland. De lessen worden gratis aangeboden aan bovenbouw vmbo en havo/vwo.

De ZMV-Vrouwenbeweging in Nederland was een beweging in de jaren 80 en 90 van vrouwen met verschillende etnische achtergronden. Van de Moluks-Nederlandse vrouwen van Kelompok tot de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN). En van de Turkse vrouwenvereniging (HTKB) tot de Surinaams-Nederlandse vrouwen van de lesbische groep Sister Outsider.

Vrouwen uit de ZMV-Vrouwenbeweging organiseerden talloze activiteiten. Ze richtten centra op, drukten hun eigen kranten en nieuwsbrieven en publiceerden reportages via de Zwarte Vrouwenradio. Ze stonden aan het begin van het maatschappelijke debat over feminisme, gender en etniciteit in Nederland. En ze lieten hierin hun blijvende sporen na.

De vier kennisclips en bijbehorende lespakketten hebben ieder een eigen thema:

  • Wij, Zwarte vrouwen
  • Kennis is macht
  • Revolutionaire vriendschappen
  • Let’s organize

Het overgrote deel van de archiefstukken uit de kennisclips en lespakketten zijn afkomstig uit de Collecties bij Atria.

Bekijk de kennisclips en lessen op atria.nl

Samen met onze donateurs maakt het Aletta Jacobs fonds initiatieven mogelijk. Initiatieven voor een wereld waarin iedereen gelijke kansen op ontplooiing krijgt. Doe je mee? Word donateur en steun projecten zoals deze gratis lespakketten waarmee we de lessen van de Zwarte, Migranten- en Vluchtelingen Vrouwenbeweging doorgeven aan toekomstige generaties.

Doneren

Beeld: Veronika Vygon, Lakiescha Tol en Sohna Sumbunu van Zet je In. Foto door Tirza Lempers van Studio HER. Campagne design: BUROBRAAK.

Sluiten