Vrouwengroep Kelompok

Vrouwengroep Kelompok

Geef de verhalen van Kelompok door

Helpt u mee de verhalen van de vrouwen van Kelompok vast te leggen voor de toekomst?

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? En als het al eens over vrouwen gaat, zijn het vaak witte vrouwen. Verhalen van vrouwen van kleur en hun strijd voor emancipatie en tegen racisme blijven onderbelicht.

Atria wil een podium geven aan de verhalen achter de strijd voor gelijkheid van de Molukse vrouwenorganisatie Kelompok uit de jaren ’70 en ‘80. We kunnen deze geschiedenis alleen blijven doorvertellen als we deze verhalen NU vastleggen. Dat lukt niet zonder uw donatie.

landelijke-zwarte-vrouwendag-1986--fotograaf-onbekend-archief-kelompok-collectie-iav-atria

Landelijke Zwarte Vrouwendag 1986, vlnr: Wil Kaihatu, ‘tante’ Hahury, Ete Torisuta, Ontji Metehohy, Danda Patty, ‘tante’ Nanlohy, Ete Hullij. © fotograaf Mietji Hully, archief Kelompok, collectie IAV-Atria

Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen
Weinig mensen weten dat in de jaren ’70 en ’80 in Nederland een beweging ontstaat van vrouwen met verschillende achtergronden die zich vinden in de naam  ‘Zwarte, Migranten- en Vluchtelingenvrouwen’. De ZMV-vrouwen zetten een emancipatiebeweging in gang en ontwikkelen belangrijke ideeën rondom intersectionaliteit, racisme en feminisme. Zij ontwikkelen bijvoorbeeld het zogenaamde ‘kruispuntdenken’, waardoor niet alleen sekse als onderdeel van machtsrelaties wordt beschreven, maar ook etniciteit, economische ongelijkheid, taal en religie.

Waarom vrouwenorganisatie Kelompok?
Deze groep Molukse vrouwen had een groot aandeel in de opkomende Zwarte vrouwenbeweging. Kelompok zette ook eigen emancipatieprogramma's op. Door de verhalen zichtbaar te maken en te delen, willen we de huidige mechanismen van racisme en uitsluiting waartegen deze beweging destijds al in verzet kwam tegengaan.

De tijd dringt: de vrouwen van Kelompok zijn op leeftijd. We moeten snel in actie komen om hun verhalen te bewaren: voor een meer inclusieve geschiedenis én toekomst. 

Onderbelichte historische kennis toegankelijk voor iedereen
Samen met de vrouwen uit deze beweging, wil Atria bijdragen aan de verspreiding van belangrijke en nog onderbelichte historische kennis. Door deze verhalen vast te leggen voor toekomstige generaties, middels de Oral History methode, waardoor de verhalen ook duurzaam worden bewaard voor verder wetenschappelijk onderzoek en door een toegankelijke podcast te maken. Dat is onze droom, maar hier is veel geld voor nodig. Het totale project kost ruim €100.000.

Dit belangrijke deel van de Nederlandse geschiedenis mag niet verloren gaan. Helpt u mee? Elke gift is welkom, groot en klein. Het Aletta Jacobs Fonds steunt dit project van harte en verdubbelt uw gift de hele maand december 2021!
Geef vandaag nog en steun dit bijzondere project.

Doneer nu


Foto bovenaan: Landelijke Zwarte Vrouwendag 1986, interviewscene. © fotograaf onbekend, archief Kelompok, collectie IAV-Atria.

Sluiten