Radicaal feminisme in de jaren 70

Radicaal feminisme in de jaren 70

De stad was van ons

Er is door het Aletta Jacobs Fonds een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van de documentaire “De stad was van ons”. Radicaal feminisme in de jaren ‘70. In deze documentaire, geproduceerd en geregisseerd door Netty van Hoorn,  krijgen lesbische vrouwen in de ‘tweede feministische golf’ een gezicht.

De lesbische radicaal feministische beweging barstte los in 1970. Het bleek een drijvende kracht binnen het Nederlandse feminisme. Lesbiennes deden niet alleen mee aan bewustwordingsgroepen, demonstraties en kraakacties, maar startten ook activistische bewegingen als Paarse September en Lesbian Nation. Ze begonnen vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven, een drukkerij, een filmcollectief, een fonds om vrouweninitiatieven te financieren en nog veel meer. Sommige van deze initiatieven zouden uitgroeien tot wereldwijd opererende organisaties, als Cinemien en Mama Cash. De lesbische feministische beweging zorgde voor een ingrijpende cultuurverandering. 

Op 2 juli 2020 ging de documentaire in première als onderdeel van het Eye-programma ‘Women Make Film’, in een speciale editie van Cinema Stadsleven, de live talkshow over stedelijke thema’s van journalist en presentator Tracy Metz.

Fotocredits: Hennie Henriet. De foto is gemaakt tijdens de eerste homodemonstratie in Amsterdam (op het Leidseplein) in 1977.

Sluiten